Funcje odwrotne
Ina: Znajdź funkcje odwrotne do do funkcji:
f(x)= x3|x|
11 lis 13:34
Blee:
wskazówka ... jakie muszą być spełnione warunki, aby funkcja f(x) posiadała funkcję odwrotną?
Czy warunki są spełnione dla tej funkcji ?
11 lis 13:55
Ina: zbiór wartości funkcji f(x) musi być dziedziną funkcji g(x), która jest odwrotna. Dla funkcji
f(x) x ∊ R.
Rozpatrzyłam to na dwa warunki
1) x∊(−∞,0)
y= −x4
−y=x4
4√−y =x
−4√y=x
2) x∊(0,+∞)
y=x4
x=4√y
Czyli f odwrotna
−4√−y x<0
4√x x>0
Według odpowiedzi mam źle dla x<0− nie rozumiem dlaczego
11 lis 14:11
Ina: To co napisałam dla funkcji odwrotnej to tak jest w odpowiedziach
11 lis 14:13
ICSP: Błąd jest w przejściu
−y = x4
do postaci
4√−y = x
Już nawet nie wspomnę o dalszym wyciągnięciu minusa przez pierwiastek.
11 lis 14:16
Ina: Czyli nie mogę pierwiastkować −y? Czy jakbym dała założenie że y<0 to byłoby dobrze?
11 lis 14:19
ICSP: Chodzi o to, że przekształcając
−y = x4
dostajemy dwie opcje
x = 4√−y lub x = −4√−y
Musisz wybrać tą poprawną w oparciu o wcześniejsze założenia co do x.
11 lis 14:21
Ina: Aha. A my mamy w założeniu, że x<0. To co pod pierwiastkiem musi być dodatnie,
dlatego pierwsza opcję trzeba odrzucić. Dziękuję bardzo
11 lis 14:23