Zbiory nieskończone podstawy
Jan: Witam
Mam taki przykład który polega na obliczeniu sumy oraz iloczyny nieskończonego zbioru
t należy do dodatnich rzeczywistych(zakładamy że 0 również należy)
| 1 | |
A = {x : 0 < x <= |
| } |
| t+1 | |
otrzymałem taki wynik:
suma (0,1>
iloczyn zbiór pusty
Czy mógłbym prosić o potwierdzenie prawdziwości wyniku lub ewentualną korektę
11 lis 12:42
ite: Tu chodzi o rodzinę zbiorów At?
11 lis 13:26
ite: Możesz wpisać polecenie do zadania?
11 lis 13:27
Jan: Wyznacz sume oraz iloczyn dla rodzin zbiorów (zakładamy, że 0 nalezy R+):
11 lis 13:29
Jan: At ∊ R+
11 lis 13:35
Jan: | −1 | | 1 | |
do tego w przykładzie At = { x : |
| < x < |
| |
| t+1 | | t+1 | |
otrzymałem wyniki :
suma = liczby rzeczywiste
iloczyn = {0}
11 lis 13:43
ite: t∊R
+∪{0}
...
U
∞ A
t=(0,1>
t=0
∩
∞ A
t=∅
t=0
11 lis 13:44
ite: Zapis z 13:35 do czego sie odnosi?
Dla rodziny zbiorów z 13:43 t należy do jakiego zbioru?
11 lis 13:47
Jan: W poleceniu było podane że w każdym przykładzie t należy do zbioru R+ zapomniałem dopisać w
13:29
13:43 R+
11 lis 13:50
ite: To w tym pierwszym przykładzie też t należy do R+?
Więc nie jest prawdą, to co napisałam, że t∊R+∪{0}. Wtedy nie istnieje A0 i suma jest inna.
11 lis 13:55
Jan: Tak dla obu przykładów R
+. Czyli jakby to wyglądało
11 lis 13:57
Jan: Ale w poleceniu było podane że przyjmujemy 0 jako R+
11 lis 13:58
Jan: Czyli nasze wyniki się pokrywają
11 lis 13:59
ite: Dlatego chciałam, żebyś podał polecenie do zadania a nie luźny opis.
11 lis 14:04
Jan: Przepraszam mój błąd strasznie chaotycznie to opisałem, czy mógłbym prosić również o
sprawdzenie przykładu 2
11 lis 14:07
ite: więc nadal zakładam, że t∊R+∪{0}
13:43 Dla jakiej wartości t do zbioru At bedzie należeć np.1000? Piszesz, że sumą tej rodziny
zbiorów jest zbiór liczb rzeczywistych R, więc taki zbiór musi istnieć.
11 lis 14:14
Jan: Faktycznie rozpisałem dla większych liczb i wychodzi na to że im wieksza wartośc tym bliżej 0
czyli wychodzi na to że suma będzie zbiorem liczb ( −1 , 1)
11 lis 14:19
ite:
![rysunek](rys/145907.png)
Suma sie zgadza, iloczyn też.
| −1 | | 1 | |
Można pomocniczo spojrzeć na wykresy y= |
| i y= |
| narysowane w jednym układzie |
| x+1 | | x+1 | |
współrzędnych.
11 lis 14:36
Jan: A czy mógłbym jeszcze prosić o pomoc z czymś takim bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać
(x,y) : x
2 + y
2 <= t
2 założenia i polecenie tak jak wcześniej
11 lis 14:45
ite: Źle na tym wykresie narysowałam oś rzędnych, ale chyba widać wartości.
11 lis 14:47
ite: Zapis (x,y) oznacza przedział? Chodzi o sumę i iloczyn przedziałów?
Nie wiem, jak odczytać x 2 + y 2
x*2 + y*2 czy x2 + y2 ? ? ?
11 lis 14:51
Jan: At = {(x,y) : x2 + y2 <= t2}
sumę oraz iloczyn jak poprzednio
11 lis 14:55
ite: Czy x,y∊ℛ ?
11 lis 14:58
Jan: Nie mam podane wiadomo tylko że t ∊ R+ wraz z 0
wiadomo tylko że x,y są takię że x2 + y2 <= t2
11 lis 15:00
Jan: rozrysowałem w wolframie wydaję mi się że suma to będzie R2 a iloczyn (0,0) (jako punkt)
jednak nie wiem czy takie rozumowanie wystarczy
11 lis 15:07
ABC:
ja bym ci kazał udowodnić rozpisując dwie inkluzje
11 lis 15:15
Jan: Dopiero teraz zauważyłem że to przecież równanie koła
11 lis 15:15
ite:
![rysunek](rys/145908.png)
Zgadza się.
Można to tak przedstawić, że pary liczb spełniające tę nierówność będą należeć do takich kół.
A0={(0,0)} Tylko para (0,0) spełnia nierówność x
2+y
2≤ t
2 dla każdego t∊R
+∪{0}. Więc
iloczynem jest zbiór {(0,0)}.
Dla każdej pary liczb rzeczywistych (x,y) można znaleźć takie t, że warunek x
2+y
2≤ t
2 będzie
spełniony. Więc do sumy należy każda para.
11 lis 15:19
Jan: Bardzo dziękuję za pomoc <3
11 lis 15:20
ite: ABC wystarczy tak, jak napisałam? Czy to za mało?
11 lis 15:22
ABC:
ja bym zażądał wyjaśnienia dlaczego para inna niż (0,0) nie należy do części wspólnej,
mianowicie aby delikwent wskazał zbiór do którego taka para nie należy
11 lis 15:31
ite: dzięki
11 lis 15:32