√n2 + 9 − n | ||
lim n→∞ | ||
√n2 + 4 − n |
| ||||||||||
− nawiasy są w potędze liczby e | ||||||||||
|
9 | ||
Sprawidzłem na wykresie to granicą tego wyrażenia = | ||
4 |
√n2+9−n | √n2+4+n | ||
* | = | ||
√n2+4−n | √n2+4+n |
(√n2+9−n)*(√n2+4+n) | √n2+9+n | |||
= | * | = | ||
4 | √n2+9+n |
9*(√n2+4+n) | ||
= | ||
4*(√n2+9+n) |
9*(√n2+4+n) | ||
limn→∞ | = | |
4*(√n2+9+n) |
9*n*(√1+(4/n2)+1) | 9*2 | 9 | ||||
limn→∞ | = | = | ||||
4n*(√1+9/n2+1) | 4*2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |