matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice liczbowe
Ankisiak19:
witam, obliczyć granicę ciągu nie mam pojęcia jak ją obliczyć lim n→
∞
(2n+4/2n+7)
2n+9
11 lis 09:50
ABC:
2n+4
2n+7−3
3
1
=
=1−
=1−
2n+7
2n+7
2n+7
2n+7
3
11 lis 09:53
Blee:
po pierwsze −−− zapisujemy poprawnie
4
Twój zapis oznacza tyle co (2n +
n + 7)
2n+9
2
ale do samego tematu:
2n+4
2n + 7 − 3
lim (
)
2n+9
= lim (
)
2n+9
=
2n+7
2n+7
3
= lim (1 −
)
(2n+7)/(−3) * (−3*(2n+9)/(2n+7)
= ... granica Eulera się kłania
2n+7
11 lis 09:56