granice liczbowe
Ankisiak19: cześć ,
proszę o pomoc w sprawdzeniu
muszę obliczyć granicę
lim n→∞ (1−4/n) −n+3
skorzystam ze wzoru lim n→∞ (1+k/n)n=ek
i
an*bm=an+m
czy prowidłowy wynik to e−4* (1−4/n)3
11 lis 09:44
ABC:
nie, to nie jest prawidłowy wynik
11 lis 09:47
Ankisiak19:
an*am=an+m
(1−4/n)n*(1−4/n)3
jeszce przy potędze n jest −1
czyli
e{−4}+{3} =e−1
11 lis 09:57
Blee:
'what the fuck'
a w życiu ... proponuje nie korzystać ze wzorów, których 'się nie rozumie'
| | 1 | |
jedyny wzór z którego powinieneś korzystać to lim (1 + |
| )n = e1 |
| | n | |
11 lis 09:57
ABC:
nadal niedobrze

, granica to e
4
11 lis 09:57
Blee:
to co piszesz to jest jedna wielka BZDUUUUURA
11 lis 09:58
Adamm:
lim an = a i lim bn = b to
lim anbn = ab
11 lis 10:03
11 lis 10:04
Ankisiak19: ABC dziękuję
11 lis 10:14