informatyków, filozofów i ludożerców na pewnej wyspie, na której mieszka 300 dzi
Karmel: Ile jest różnych informatyków, filozofów i ludożerców na pewnej wyspie, na której
mieszka 300 dzikusów, z których każdy jest informatykiem, filozofem
lub ludożercą, jeżeli połowa ludożerców to filozofowie, połowa filozofów
to informatycy, połowa informatyków to ludożercy, a żaden z ludożerców nie zajmuje się
filozofią i informatyką jednocześnie.
Wiem, że rozwiązanie tego zadania jest na internecie i połowicznie je rozumiem, ale nigdzie nie
jest wyjaśnione skąd wynika, że F=L=I
Proszę o pomoc, dziękuję!
10 lis 23:35
Blee:
F −−− filozofowie
I − informatycy
L −− ludożercy
FnI −−− filozofowie będacy inormatykami
FnL −−− analogicznie
InL −−− analogicznie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
300 = F + I + L − FnL − FnI − InL = F + I + L − |
| F − |
| I − |
| L |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
300 = |
| F + |
| I + |
| L = FnI + FnL + InL <−−− czyli żaden z dzikusów na wyspie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nie jest TYLKO informatykiem albo TYLKO filozofem albo TYLKO ludożercą
więc
skoro połowa ludożerców to filozofowie, to dokładnie druga połowa informatycy
czyli:
| | 1 | | 1 | |
FnL = InL −> |
| L = |
| I −> L = I |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie równość dla filozofów.
11 lis 00:09