Przedstaw wyrażenie w zaleznosci od x
Kasia: wiadomo ze x = sin 77 °
Przedstaw wyrażeni 2tan2 (77°)+2 w zależności od x. Wynik przedstaw w postaci ułamka
właściwego nieskracalnego.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam to zrobić? bo nie rozumiem samego polecenia
10 lis 22:49
ABC:
dla kątów z pierwszej ćwiartki masz
| | sinα | | sinα | |
tan α= |
| = |
| |
| | cosα | | √1−sin2α | |
czyli przy tych oznaczeniach:
10 lis 23:05
Kasia: mam podać licznik tego ułamka i ma byc to liczba rzeczywista
10 lis 23:09
Kasia: czyli sin772 mam nadzieje
dzieki za pomoc
10 lis 23:10
Mariusz:
2(tan
2(77°)+1)
| | sin2(77°) | | cos2(77°) | |
=2( |
| + |
| ) |
| | cos2(77°) | | cos2(77°) | |
| | sin2(77°)+cos2(77°) | |
=2( |
| ) |
| | cos2(77°) | |
10 lis 23:12
Tomek: dziękuje za pomoc!
10 lis 23:15
Mila:
Kasia mogła łatwo dokończyć sposób[ N[ABC]
| 2x2 | | 2x2+2*(1−x2) | | 2 | |
| +2= |
| = |
| |
| 1−x2 | | 1−x2 | | 1−x2 | |
10 lis 23:26