geometria analityczna
Kasia: Punkt P=(−2,2) jest środkiem symetrii rombu ABCD, w którym (wektor)AC = [12,6]
i wektor(AB) || k : y=−1/2x−1;
Wyznacz B(xb,yb) i D(xd,yd);
Potrzebuję pomocy, nie mam pojecia jak sie za to zabrać
Z góry dziękuję za pomoc
10 lis 22:30
Mila:

Zaczynamy od rysunku:
1)
AC
→= [12,6]
P=(−2,2)
P=(−2,2)→T
[6,3}⇒C=(−2+6,2+3)=(4,5)
P=(−2,2)→T
[−6,−3}⇒A=(−8,−1)
2) AB||k
Prosta AB:
| | 1 | | 1 | |
a: y=− |
| x+b i A∊a⇔ −1=− |
| *(−8)+b |
| | 2 | | 2 | |
b=−5
3) Prostopadłą do AC:
BD
→⊥AC
Równanie prostej :
12(x+2)+6*(y−2)=0 /: 6
2(x+2)+y−2=0
2x+y+2=0
y=−2x−2
4) Punkt przecięcia prostych BD i a:
x=2, y=−6
B=(2,−6)
D=?
oblicz sama
10 lis 23:16
Eta:

→
AP=[6,3] to A( −2−6, 2−3) =(−8,−1) i C(−2+6, 2+3)= (4,5)
| | 1 | |
prosta AB : y= − |
| (x+8)−1 |
| | 2 | |
prosta BD : 6(x+2)+3(y−2)=0 ( bo jest prostopadła do AC
BD : y=−2x−2
Rozwiąż układ równań danych prostymi : AB i BD
otrzymasz B(....., ....)
D(....., .....) wyznacz korzystając z tego, że P jest środkiem odcinka BD
dokończ obliczenia
Odp: B(2, −6) , D(−6,10)
10 lis 23:28
Eta:
"daremne żale, daremny trud..."
10 lis 23:33