trygonometria
Gangster: zbadaj czy funckje f(x) = cos2x1+sin2x i g(x)=tg(x+π4) są równe.
Wiem ze funkcje sa rowne, tylko jak to wykazac?
10 lis 19:54
Inka: To kiedy funkcje sa rowne ?
10 lis 19:55
Inka: Wobec tego po co piszesz
Wiem ze funkcje sa rowne skoro nie wiesz kiedy funkcje w ogole
sa rowne
Funkcje sa rowne kiedy maja
te same dziedziny
i dla kazdego x ∊D wartosci funkcji sa takie sane
Te dwa warunki musza byc spelnione jednoczescie
D
f= sin(2x)≠−1 to x≠
10 lis 20:08
janek191:
10 lis 20:08
Gangster: Pisze to po to, zeby przekazac jak jest w odpowiedziach

dziedzine pierwszej wiem jak
wyznaczyc, nie wiem jak wyznaczyc dziedzine funkcji G i pozniej te funkcje przyrownac do
siebie
10 lis 20:14
Gangster: juz wszystko wiem, niewazne
10 lis 20:18
Gangster: jednak nei bo z rozwiazania rowniania cos(x+π4) wychodzi dziedzina x rozny od π4 +2kπ
10 lis 20:20
Gangster: Dziedzina pierwszej funckji wychodzi mi R−{−π4 +kπ} i taka tez jest w odpowiedziach,
jednak dziedzina drugiej mam π4 +kπ i za cholere nie wiem czemu jest bez minusa, a
przeciez to dwie inne dziedziny, w odp przy jednej i drugiej dziedzinie jest minus prosze
oszybka pomoc
10 lis 20:35
Inka: | | π | | π | |
Pewnie dlatego ze zamiast cos x≠0 to x≠ |
| +kπ wzieli to x≠− |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
tak mysle .
Moze Pani
Mila cos podpowie
10 lis 20:52
Inka: nalezy tez sobie zadac pytanie czy
| | π | | π | |
R−{− |
| +kπ} i R−{ |
| +kπ} to nie sa te same dziedziny? |
| | 4 | | 4 | |
ja tego nie potrafie jeszcze roztrzygnac .Moze ktos inny . Dlaczego tak a nie inaczej
10 lis 21:01
Inka: Milu mozesz ewentualnie wyjasnic?
Przyda takze sie dla mnie
10 lis 21:30
Jerzy:
@Inka, dwa warunki:
1) sin2x ≠ −1
2) (x + π/4) ≠ (2k +1)*π/2
10 lis 21:41
Inka: Dobry wieczor
Jerzy
| | π | |
I przy drugim warunku wyjdzie ze x≠ |
| +kπ |
| | 4 | |
Wiec moje pytanie z 21 : 01 jest nadal aktualne
10 lis 21:47
Inka: sin(2x)≠−1
wiec wedlug mnie nie sa to rowne funkcje
10 lis 21:58
Mila:
1)
| | cos(2x) | |
f(x)= |
| ma sens dla |
| | 1+sin(2x) | |
sin(2x)≠−1⇔
2)
| | π | |
g(x)=tg(x+ |
| ) ma sens dla : |
| | 4 | |
Jeżeli w odpowiedzi masz, że funkcje równe , to sprawdź,
czy dobrze przepisałeś zadanie, bo pomijając dziedziny
1) f(x) ≠g(x), bo np. :
| | cos2x−sin2x | |
f(x)= |
| |
| | 1+2sinx*cos | |
| | cos2x−sin2x | |
g(x)= |
| |
| | 1−2sinx*cosx | |
10 lis 22:21
Inka: dziekuje
10 lis 22:24