Odcinek o końcach A (-1,-3), B(3,5) jest średnicą pewnego okręgu.
Czarniecki: Odcinek o końcach A (−1,−3), B(3,5) jest średnicą pewnego okręgu. Punkt C należy do tego okręgu
i jest jednakowo oddalony od punktów
Ai B. Oblicz współrzędne punktu C i pole trójkąta ABC.
Doszedłem do tego, że połowa AB, to promień, czyli R=2√5. Następnie policzyłem środek odc.
AB,
S=(1,1), wyznaczyłem wzór odcinka AB, y=2x−1, wyznaczyłem wzór jego symetralnej: y=−1/x + 3/2.
Oznaczyłem punkt C jako (x, −1/2x+3/2), a następnie podstawiłem do wzoru r=CS, ale nie wyszedł
mi wynik.
Użyłem jakiegoś złego sposobu, czy pomyliłem się w obliczeniach?
10 lis 18:48
Inka: 1) Zrobic rysunek (szkic
2) napisac rownanie tego okregu
3) napisac rownanie symetralnej AB
4) policzyc punkty przeciecia sie okregu i symetralnej (beda dwa
5) policzyc pole trojkata
10 lis 18:58
Czarniecki: Proszę jednak o rozpatrzenie mojego sposobu
10 lis 19:02
Inka: To pokaz obliczenia od momentu
Oznaczylem punkt C jako itd
10 lis 19:05
Czarniecki: r2=(x−1)2+(1/2−1/2*x)2
x2−2x+1+1/4−1/2*x+1/4x2=20
5/4x2−3/2x+5/4=20 /*4
5x2−6x−75=0
Delta, która z teog wychodzi nie daje żadnych wyników
10 lis 19:13
Eta:

Proponuję rozwiązanie z wykorzystaniem wekorów
P(ABC)=r
2 =20 i S(1,1)
→ →
AS=[2,4] ⊥ CS to CS= [−4,2] lub [4,−2] , CS=[1−x, 1−y]
to: 1−x=−4 i 1−y=2 ⇒ x=5 i y=−1 lub 1−x=4 i 1−y=−2 ⇒ x=−3 i y=3
C(5,−1) lub C(−3,3)
================
10 lis 19:14
Eta:
Masz błędne równanie prostej AB ( AB : y= 0,5x−2,5
aAB=1/2 to aSC=−2
SC: y=−2x+3
10 lis 19:17
Czarniecki: Znam inne sposoby rozwiązania, ale chodzi mi o ten, przeze mnie przedstawiony.
10 lis 19:18
Mila:

A (−1,−3), B(3,5)
1)
S=(1,1)
r=2
√5
(x−1)
2+(y−1)
2=20 równanie okręgu.
2) punkt C leży w punkcie przecięcia symetralnej AB i okręgu
symetralna AB:
(x+1)
2+(y+3)
2=(x−3)
2+(y−5)
2
podstawiamy do równania okręgu:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
(x−1)2+(− |
| x+ |
| −1)2=20⇔(x−1)2+(− |
| x+ |
| )2=20 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2−2x+1+ |
| x2− |
| x+ |
| =20 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
5x
2−10x−75=0
x=3 lub x=5
y=..
licz dalej sam
10 lis 19:19
Czarniecki: 5=3a+b
oraz
−3=−a+b
Z drugiego równania: b=a−3 − wstawiamy do pierwszego: 5=3a+a−3 4a=8 a=2, gdzie tu błąd?
10 lis 19:22
Eta:
Widzicie "przewagę" metodą wektorów ?
10 lis 19:23
Czarniecki: Mila
Dokładnie o to mi chodziło, dziękuję. Teraz widzę, że jedną rzecz źle dodałem
10 lis 19:25
Inka: Do wyznaczenia rownania symetralnej niepotrzebny jest caly wzor prostej AB wystarczy jej
wspolczynnik kierunkowy
10 lis 19:26
Czarniecki: Eta
Z wektorami wszystko jest prostsze, np wzór na pole: 1/2 | wyznacznik 2 wektorów |, którego o
dziwo nie ma w programie nauczania
10 lis 19:26
Eta:
W tym przypadku : P=r
2 ( i nie trzeba wektorów
10 lis 19:28
Czarniecki: Wiem, wiem. Tak ogólnie mówię
10 lis 19:32
Eta:
U Mili
5x2−10x−75=0
x= 5 v x= −3
10 lis 19:34
Mila:
Tak, x=−3 . Dziękuję za poprawę.
10 lis 19:52