trygonometria
Gangster: Naszkicuj wykres funckji f(x)= sin2x+|cosx|*cosx a nastepnie okresl ile miejsc zerowych ma
ta funkcja w przedziale <−2π,10π>
prosze o pomoc w rozwiazaniu i narysowaniu. Rozpisalem juz wart bezw na 2 przypadki i mam dwie
funkcje ale nie wiem jak narysowac je w jednym wykresie
10 lis 17:33
Inka: Dla cos(x)≥0 funkcja ma postac sin2x+cos2x=1
dla cos(x)<o funkcja ma posatc y=sin2x−cos2x=(−cos2x−sin2x)=−2cos2x
10 lis 17:42
Inka: y=−cos(2x)
−−−−−−−−−−−−−−
10 lis 17:43
Gangster: tak to mam, tylko ze mam dla cos(x)<0 = −cos2x i tak tez jest w odpowiedziach, nie moge tylko
sobie poradzic z rysowaniem i okresleniem ms zerowych
10 lis 17:44
10 lis 18:09
Gangster: jak to pociagnac dalej?
10 lis 18:09
Gangster: ok, dziekuje bardzo
a zerkniesz na moje inne zadania ktore dodalem?
10 lis 18:12
Inka:

czarny to y=cos(x)
Niebieski to y=−cos(2x)
dla cosx≥0 to ta linia zieolna z kropkami wlacznie
Dla cosx<0 (widac gdzie cosx<0 to wykres niebieski
Od <0,2π> masz dwa miejsca zerowe wiec sobie okresl ile masz zerowych w swoim przedziale
10 lis 18:19