Zdanie wyrażające własność zbiorów
Maureen: Jaką własność zbiorów A,B≠∅ wyraża zdanie (∀x∊A)(∃y∊B)(x≠y)?
Nie wiem co to może być za własność − wydaje mi się, że zbiory mogą być równe (przecież wtedy
znajdziemy dla każdego x takiego y).
A może się zawierać w B, B w A, moje pomysły tu się kończą.
10 lis 16:49
ite: zbiór B ma co najmniej jeden element, który nie należy do zbioru A
10 lis 17:01
ite: trzeba to teraz zapisać trochę inaczej
10 lis 17:03
Adamm:
⇔ ~(∃x∊A∀y∊B x = y) ⇔ ~(∃x∊A B = {x}) ⇔ ∀x∊A B ≠ {x}
10 lis 17:26
Adamm:
|B|>1 lub (|B| = 1 i B∩A = ∅)
10 lis 17:30
Adamm:
|B|>1 lub (|B| = 1 i B∩A = ∅)
10 lis 17:30
Maureen: Pięknie dziękuję!
10 lis 19:47
ite: Ja też dziękuję.
10 lis 20:20