Funkcja kwadratowa
Patryk: Dana jest funkcja f(x) = x2 − 3 znajdz miejsca zerowe funkcji g(x)=[f(x)], gdzie [a] oznacza
największą liczbę całkowitą nie większą od a.
Czy mógłby mi ktoś wytyłumaczyć w miare dobrze dlaczego f(x) < 1 i f(x) ≥ 0? Bo czytam to
polecenie 10 raz i nadal tego nie kumam.
10 lis 15:24
ICSP: [a] = 0 ⇒ 0 ≤ a < 1
10 lis 15:33
ICSP: Spójrz na wykres podłogi.
10 lis 15:34
Patryk: Co to jest podłoga?
10 lis 15:42
10 lis 15:46
Patryk: Dobra, nadal nie rozumiem. [f(x)] = [a], f(x) = a. Skoro ma być miejsce zerowe to f(x) = 0
czyli a = 0.
[a] oznacza największą liczbę całkowitą nie większą od a czyli to tak jakby zapisać [0] oznacza
największa liczbię całkowitą nie większą od 0? Zagmatwane to....
10 lis 16:15
ICSP: [f(x)] = 0 ⇒ 0 ≤ f(x) < 1 ⇒ 0 ≤ x2 − 3 < 1
i dostajesz prostą nierówność do rozwiązania.
Zapis zaproponowany wyżej tzn :
[a] = 0 ⇒ 0 ≤ a < 1 miał Ci tylko pokazać jak się rozwiązuje tego typu równania.
W żadnym wypadku nie powinieneś łączyć a z f(x).
Co ważniejsze implikacja:
[f(x)] = [a] ⇒ f(x) = a jest kompletną bzdurą.
10 lis 16:28
10 lis 16:48