Doświadczenia wieloetapowe
Julia: Z pudełka w którym są 3 kule czarne i 5 zielonych losujemy jedną kulę. Zwracamy ją do pudełka i
dokładamy jeszcze dwie kule tego samego koloru, co wylosowana kula. Ponownie losujemy jedna
kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowana ostatecznie kuli czarnej? (odp. 3/8)
10 lis 12:17
Jerzy:
Narysuj sobie drzewko i wszystko będzie jasne.
10 lis 12:19
Julia: Właśnie gubię się na etapie gdzie trzeba zwrócić i dołożyć 2 i nw jak to zapisać w drzewku żeby
było dobrze
10 lis 12:24
Blee:
A
1 −−− wylosowano czarną i później czarną
A
2 −−− wylosowano zieloną, a później czarną
| | 3 | | 5 | | 3 | |
P(A1) = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 16 | |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
P(A2) = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 16 | |
P(A) = P(A
1) + P(A
2) = ...
10 lis 13:01