matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xxxx
Inka:
1+cosα= sin
2
(0,5α)+cos
(
0,5α)+cos
2
(0,5α)−sin
2
(0,5α)= 2cos
2
(0,5α) a jak mam
1
1
1
1
1+sinα= sin
2
α+cos
2
α+2sin
α*cos
α=
2
2
2
2
1
= 2sin
2
(45
o
+
α
2
lub
1
2cos
2
(45
o
−
α)
2
jak do tego wlasnie z tego (bez wzoru sinα+sinβ) dojsc
10 lis 12:10
ICSP:
1 + sinx = (sin(x/2) + cos(x/2))
2
a jak wiadomo
π
π
sinx + cosx =
√
2
sin(x +
) =
√
2
cos(x −
)
4
4
Czyli najpierw sprowadzasz do kwadratu z sumy sinusa i cosinusa a potem korzystasz ze znanych wzorów.
10 lis 12:15
Inka:
dziekuje .
10 lis 12:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick