sinus kąta
maturka20: W trójkącie równoramiennym ABC , |AC|=|BC|=10 i |∡ACB|=1200
wybrano na ramieniu BC punkt E, tak ,że |BE| : |BC|=2:5
Oblicz sinus kąta BAE
10 lis 12:03
Eta:

1/ rysunek
2/ własności trójkątów "ekierkowych" 30
o,60
o, 90
o ( oznaczyłam na rys.)
Z tw. Pitagorasa w ΔAFE : x
2=(5
√3)
2+11
2 ⇒
x=14
| 5√3*4 | | x*10√3*sinα | |
P(ΔAEB)= |
| =10√3 i P(AEB)= |
| = 70√3sinα |
| 2 | | 2 | |
to 70
√3sinα= 10
√3
sinα= 1/7
=========
10 lis 13:14
Mila:

1) H=5, |DE|=5
√3, |AB|=10
√3
2) 5x=10⇔ x=2
W ΔBFE: |BE|=4, h=2, |FB|=2
√3
|AF|=8
√3
3) w ΔAFE: e
2=(8
√3)
2+2
2=196
e=14
================
10 lis 18:24
Eta:
Tyż "piknie"
10 lis 19:44