Oblicz objętość graniastosłupa
Adrian 00: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 9. Kat nachylenia przekątnej
graniastosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę 60°. Oblicz objętość graniastosłupa.
10 lis 10:29
Eta:

H=9, d
p=3
√3 ( z trójkąta "ekierki"
P
p=d
2/2 = ....
V= P
p*H=....
10 lis 10:51
Adrian 00: Nie jestem pewien czy dobrze to rozwiązałem.
| | 1 | |
Wyszło mi: V = 121 |
| cm3 |
| | 2 | |
10 lis 11:13
Eta:
ok
10 lis 11:15
Adrian 00: Dziękuję
10 lis 11:16
Eta:
10 lis 11:17