f'(ε) > 0 ⇔ −2019ε2+2019 > 0 (kwadrat w mianowniku zawsze dodatni)
1>ε2
ε∊(−1,1)
Czy dobrze rozumiem, że dla ε→0 osiąga supremum jako 2019, natomiast w przypadku ε→1 osiąga
infimum jako 673 (2019/3)?
10 lis 10:03
Czytodobrze: Przepraszam, poprawka do definicji zbioru:
2019
A={
, ε∊(0,1)}
1+ε+ε−1
2019
2019ε
f(ε) =
=
→następnie pochodna ilorazu
ε+ε2+1
ε
ε+ε2+1
10 lis 10:09
Adamm:
2019
ε2+ε+1 jest funkcją rosnącą dla ε∊(0, 1) ⇒
jest malejąca
ε2+ε+1
dla tego samego przedziału
10 lis 10:17
Czytodobrze: Dziękuję Adamm za wskazówkę. Czyli − poprawnie wyznaczyłem kresy?