Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji
mops: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji
9 lis 22:31
lola: wyznacz dziedzine na zasadzie mianownik >0 a następnie policz p, q jeśli się mieści w
dziedzinie oraz f(skrajne punkty dziedziny)
9 lis 22:37
Jolanta: x2−3x+6>0 x2−3x+6=0
Δ=b2−4ac=9−24=−16 nie ma miejsc
zerowych
jezeli Δ<0 brak miejsc zerowych
a >0(x2 czyli a=1) cały wykres leży nad osią OX ramiona paraboli w górę
dla kazdego x x2−3x+6 >0 czyli nie mogę wyznaczyć skrajnych punktów
9 lis 22:48
Mariusz:
| | 2 | | 2√15 | |
Największa to |
| = |
| |
| | √15 | | 15 | |
Najmniejsza ?
Jeśli weźmiesz granicę przy x dążącym do nieskończoności to otrzymasz zero
9 lis 22:49
Jolanta: Mariusz, mozesz napisać jak to zrobiłes ?
9 lis 23:06
Adamm:
| | 1 | |
jak f(x) jest rosnąca, to |
| jest malejąca |
| | √f(x) | |
wystarczy wierzchołek znaleźć, tak jak Mariusz to zrobił
9 lis 23:10
Jolanta: | | 3 | | 15 | |
wiem,ze wierzchołek ma współrzędne ( |
| , |
| ) ale jak obliczyć wartość największą |
| | 2 | | 4 | |
9 lis 23:17
Mariusz:
Zapisałem trójmian kwadratowy w postaci kanonicznej
| | √15 | |
zatem najmniejsza wartość mianownika to |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | 2√15 | |
co po odwróceniu daje największą wartość równą |
| = |
| |
| | √15 | | 15 | |
Myślę że najmniejszej wartości nie można wskazać bo jeśli weźmiemy liczbę dodatnią
bliską zera i mniejszą od tej największej wartości to
zawsze możemy wziąć mniejszą liczbę dodatnią
9 lis 23:18
Adamm:
no jak f(x) sobie maleje a potem rośnie, to tak samo
| 1 | |
| sobie najpierw rośnie, a potem maleje |
| √f(x) | |
przy czym ten punkt gdzie monotoniczność się zmienia, to właśnie nasze maksimum
9 lis 23:20
Jolanta: Dziękuję
9 lis 23:23
mops: dziekuje za odpowiedzi : )
10 lis 00:13