równoległobok
maturka20:
Na bokach AB i BC równoległoboku ABCD obrano odpowiednio punkty M i N
Przez punkty M i N poprowadzono prostą,która przecięła proste AD i CD
odpowiednio w punktach K i L
Wykaż,że trójkąty DMN i BKL mają równe pola
9 lis 22:23
Eta:

Zauważ trapezy : DMBL a w nim równe pola
u
DKBN a w nim równe pola
w
i otrzymasz tezę.........
9 lis 23:06
jc: Byłaś 3 minuty szybsza

Ładne zadanie.
9 lis 23:10
Eta:
9 lis 23:40
Mila:
Ładne rozwiązanie
9 lis 23:44
jc: Chyba trochę inaczej to widziałem.
MBD = MBL
NBD = NBK
po dodaniu
DMN + MNB = KBL + MBN
dlatego
DMN = KBL
10 lis 00:00
maturka20:
Dziękuję!
10 lis 12:00