zadaneczko
milusia: Witam Was Misie Pysie,
Mam takie zadaniusio

Króliczek znosi jedno jajeczko gdy dzień jest słoneczny, a dwa jajeczka gdy jest deszczowy.
W ciągu pięciu dni króliczek zniósł 8 jajusiek. Co najmniej ile dni padało?
9 lis 21:31
Jerzy:
1 + 1 +1 + 2 + 2 = 7 i wniosek ?
9 lis 21:41
juli: musi być min 3 dni słoneczne
9 lis 21:45
Jerzy:
@juli ,przemyśl to jeszcze raz.
9 lis 21:47
Mila:
Króliczek raczej nie znosi jajeczek! Może gąska, albo inny ptaszek ?
n− liczba dni deszczowych
5−n − liczba dni słonecznych
2n+(5−n)*1=8
n=3
2+2+2+1+1=8
9 lis 21:56
Eta:
Od kiedy? ... króliczki znoszą jajeczka?
9 lis 21:58
Mila:
Może żółw?
9 lis 22:01
Jerzy:
Zadanie jest o kajmanie
9 lis 22:03
Jerzy:
Witaj
Mila , myślę,że to nie ten poziom
9 lis 22:06
Mila:
No to rysuneczek
9 lis 22:34