Całkowanie przez podstawienie
Meumann: Oblicz, korzystając z całkowania przez podstawienie:
9 lis 20:47
ICSP: t = 1 − x2
9 lis 20:47
Meumann: (1−x
2)
3 jest całe pod pierwiastkiem.
9 lis 20:49
jc: I co z tego?
9 lis 21:15
Mila:
| | 1 | |
t = 1 − x2, dt=−2xdx, dx=− |
| dt, x2=1−t |
| | 2x | |
| | x2*x | | 1 | | 1−t | |
∫ |
| dx=− |
| ∫ |
| dt= |
| | √(1−x2)3 | | 2 | | √t | |
| | 1 | |
=− |
| [ ∫t−3/2 dt−∫t1/2 dt= ... licz dalej sam |
| | 2 | |
9 lis 21:50
Mariusz:
Lepiej podstawić
t2 = 1 − x2
bo nie będzie ułamków w wykładników
9 lis 22:25
jc: Mariusz, nawet nie pomyślałem, że tam nie ma kwadratu.
Choć właściwie rachunki niewiele się różnią...
9 lis 22:28
Mariusz:
Nieco wygodniej będzie wykonywać obliczenia poza tym to że
nie będzie ułamków w wykładnikach sprawi że obliczenia będą ładniej wyglądać
zwłaszcza przy braku texa
9 lis 22:38