W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(-2,-2) i B(6,0)
Czarniecki: W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(−2,−2) i B(6,0). Środkowa CS jest równa 7√2 i zawiera
się w prostej y=−x+1. Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka
C.
Wyznaczyłem równanie prostej AB=1/4x−3/2, współrzędne środka tego boku, S=(2.−1), ale mam
problem z
wyznaczeniem współrz. pkt C=(xc; −xc+1). Podstawiam ten punkt do wzoru na odległość i wychodzi,
że xc=3√5, co jest niezgodne z odpowiedzią.
9 lis 19:43
Mila:

s: y=−x+1
A(−2,−2) i B(6,0)
1) prosta AB: y=ax+b
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a= |
| i 0= |
| *6+b⇔b=− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
S=(2,−1)
2) C=(x,y)
(x−2)
2+(y+1)
2=(7
√2})
2 i y=−x+1
(x−2)
2+(−x+2)
2=98
2(x−2)
2=98,
(x−2)
2=49
x−2=7 lub x−2=−7
x=9 lub x=−5
y=−9+1 ⇔C
1=(9,−8)
lub y=5+1 ⇔C
2=(−5,6)
dalej sam
9 lis 20:26
Czarniecki: (x−2)2+(−x+2)2=98
2(x−2)2=98,
Przecież (x−2)2, nie jest równe (−x+2)2,
9 lis 20:37
ICSP: jest
9 lis 20:38
Czarniecki: Racja. Dziękuję
9 lis 20:47