Udowodnij że ciąg jest ograniczony:
daniel: Udowodnij że ciąg jest ograniczony:
n+2
{an}=
n
Według książki pani profesor schemat przedstawia się następująco:
Ciąg jest ograniczony wtedy i tylko wtedy gdy:
∃M>0∀n∈ℕ |{an}| ≤ M
Ale mam problem ze zrozumieniem i prosiłbym o wytłumaczenie schematu
9 lis 12:40
Adamm:
?
n+2
an =
?
n
9 lis 12:44
Jerzy:
A potrfisz przeczytać, co oznacza ten zapis ?
9 lis 12:45
ICSP:
n + 2
2
|an| = |
| ≤ |1| + |
| ≤ 1 + 2 = 3
n
n
Ciąg jest ograniczony.
Pojęcie ograniczoności jest moim zdaniem bardzo intuicyjne.
Sama nazwa już mówi o co chodzi i jaki powinien być warunek.