Funkcja
Jaa: Napisz wzór funkcji wykładniczej f(x)= a
x,
jeżeli do jej wykresu należy punkt A(0,5;0,5). Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje
wartości nie mniejsze niż 16.
Oblicz argument, dla którego funkcja przyjmuje wartość 64. Naszkicuj wykres funkcji g(x)
=f(x−1)+2
Bardzo prosze Was o pomoc
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie
9 lis 10:04
Inka: y=a
x
| | 1 | |
nasza funkcja ma postac y= |
| x |
| | 4 | |
9 lis 10:13
Bleee:
Nastepnie g(x) = f(x − 1)+2 = (1/4)x−1 + 2
9 lis 10:26
Jerzy:
@Inka, popraw zapis,bo to nie jest funkcja liniowa.
9 lis 10:28
Inka:

(4
−1)
x≥4
2
−x≥2
x≤2
4
−x=64
4
−x=4
3
−x=3
x=−3
| | 1 | |
y= |
| x−1 wykres niebieski |
| | 4 | |
9 lis 10:31
Jerzy:
Popraw rozwiązanie nierówności.
9 lis 10:36
Inka: @Jerzy
A co jest zle
Przeciez mam podstawe >1
9 lis 10:38
Jerzy:
−x ≥ 2 ⇔ x ≤ −2
9 lis 10:41
Inka: Ojjj . Masz racje , Nie zauwazylem tego
9 lis 10:43