Działania na zbiorach
masterchlop: Niech A B będą dowolnymi zbiorami. Pokaż, że jeśli AΔB=Ω to zbiory A B sa rozłączne.
b) Niech A={0,1} i B {2}. Wyznacz zbiór P(A x B) x B.
8 lis 21:34
Adamm:
A, B⊂Ω
AΔB = (A∪B)\(A∩B)
gdyby A∩B≠∅, to byłby x∊A∩B
ale wtedy x∉Ω, sprzeczność
8 lis 22:08
masterchlop: Dziękuję
9 lis 18:51
masterchlop: a podpunkt b) bo jest on trudniejszy
wiem ze
AxB to (0,2)

1,2)
P(AxB) to {{0,2}{1,2}{{0,2},{1,2}},∅}


P(axB)xB to {0,2,2}{1,2,2}{2}


?
9 lis 20:13
Pytający:
A = {0, 1}
B = {2}
A × B = {(0, 2), (1, 2)}
P(A × B) = {{(0, 2), (1, 2)}, {(0, 2)}, {(1, 2)}, ∅}
P(A × B) × B = {({(0, 2), (1, 2)}, 2), ({(0, 2)}, 2), ({(1, 2)}, 2), (∅, 2)}
9 lis 23:06
masterchlop: Dzięki za pomoc
10 lis 13:18