Liczby Zespolone
Studencik: Prosze o szybko pomoc. Dostalem takie rownianie na studiach.
(a+bi)2 = 4(a−bi)
Moglby mi ktos to wytlumaczyc?
8 lis 20:50
Adamm:
Ta forma tylko przeszkadza.
z
2 = 4z
*
niech z = re
iα, wtedy
r
2e
2iα = 4re
−iα
r
2 = 4r, 2α = −α+2kπ
| | 2kπ | |
r = 0 lub r = 4 oraz α = |
| |
| | 3 | |
8 lis 20:57
Mila:
II sposób
a2+2abi−b2=4a−4bi
(a2−b2)+2abi=4a−4bi
a2−b2=4a
2ab=−4b
2ab+4b=0⇔2b(a+2)=0
b=0 lub a=−2
1) b=0
a2=4a
a2−4a=0
a=0 lub a=4
z=(0,0) lub z=(4,0)
lub
2)
a=−2
(−2)2−b2=4*(−2)
b=2√3 lub b=−2√3
z=−2+2√3i lub z=−2−2√3i
===================
8 lis 23:26
jc: z2=4z*
|z|2=4|z|, |z|=0, czyli z=0 lub |z|=4.
z3=4|z|2=43 (obie strony pomnożyłem przez z)
z=4 lub z=2(−1+i√3) lub z=2(−1−i√3)
Razem 4 rozwiązania.
8 lis 23:45