rozbijanie wielomianów wzorami skróconego mnożenia na możliwe najniższe
Pk215: W jaki sposób mogę rozbić x4−x2+1 na iloczyn wielomianów najniższych możliwych rzeczywistych
współcznników?
przykładowo poprzednie zadanie
x4+x2+1 = (x2+1)2−(x)2 = (x2+1+x)(x2+1−x)
8 lis 19:53
Adamm:
tak samo
x4−x2+1 = (x2+1)2−3x2
8 lis 19:55
ABC:
podobnie zrób
(x2+1)2−3x2
8 lis 19:55
Pk215: @Adamm
@ABC
Dzięki!
Faktycznie
Wcześniej robiłem (x2−1)2 + x2 i głupiałem, bo nie wiedziałem z czego skorzystać
8 lis 19:59
Adamm:
Tak też można, jak znasz zespolone.
(x2−1)2+x2 = (x2−1)2−(ix)2 = (x2−1−ix)(x2−1+ix)
8 lis 20:01