tautologia
masterchlop: a) Sprawdź czy:
{¬s∨q , ¬s⇔r, r⇒p } ⊨ q∨p
b) Czy alternatywa zdania spełnialnego i sprzecznego jest zdaniem sprzecznym? Czy jest zdaniem
spełnialnym?
8 lis 19:20
ite:
a/ przeanalizuj dla q=0 i q=1
9 lis 09:10
ite:
b/ kluczem jest tu słowo 'alternatywa'
jaką wartość logiczną przyjmie dla wartościowań, dla których zdanie spełnialne jest prawdziwe ?
9 lis 14:43
masterchlop: b) pvq zdanie spełnialne
p q pVq ⊥ pvqv⊥
1 1 1 0 1
1 0 1 0 1
0 1 1 0 1
0 0 0 0 0
zatem alternatywa zdania spełnialnego i zdania sprzecznego jest zdaniem spełnialnym.
9 lis 19:05
ite: b/ Tutaj chodzi o dowolne zdanie spełnialne, niekoniecznie alternatywę.
1. Istnieją wartościowania, dla których zdanie spełnialne jest fałszywe, wtedy alternatywa tego
zdania i zdania sprzecznego jest fałszywa.
2. Istnieją również wartościowania, dla których zdanie spełnialne jest prawdziwe, wtedy ta
alternatywa jest prawdziwa.
Alternatywa zdania spełnialnego i zdania sprzecznego przyjmuje zarówno wartości 1 jak i 0, jest
więc zdaniem spełnialnym.
9 lis 19:34
masterchlop: w pkt a nie wiem o co chodzi,, tabelekę umiem rozpisać ale nwm jak sie robi takie zadania
9 lis 19:57
ite:
{¬s∨q,¬s⇔r, r⇒p} to są założenia
a więc wiemy, że prawdziwe są zdania
1/ ¬s∨q
2/ ¬s⇔r
3/ r⇒p
masz sprawdzić, czy zawsze wynika z nich że zdanie q∨p jest prawdziwe
zdanie q może przyjmować tylko dwie wartości:
jeśli w(q)=0, to jaką wartość przyjmuje ¬s ? z założenia 1/ wiadomo, że w(¬s∨q)=1
9 lis 20:29
masterchlop: Dla q = 0
~s=1
r=1
P=1 więc to prawda
Dla q=1
~s=1. ~s=0
r=1. r=0
P=1 p=0 ale dla q=1 qvp to prawda więc wyrażenie jest tautologia.
Dzięki za pomoc
9 lis 21:13
ite: Nie jest to trudne zadanie.
Jedna uwaga:
jeżeli ~s=0 to r=0 (z zał. nr 2)
ale p=1 lub p=0 (z zał. nr 3)
9 lis 21:23
masterchlop: Racja
9 lis 21:29