matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Rafal: Hejka, mógł bym mi ktoś pomóc i wyjaśnić co i jak? Kod składa się z 10 znaków, które można utworzyć z 8 wielkich liter {A,B,C,D,E,F,G,H} i 5 małych liter {k,l,m,n,o}. Powinien zawierać na końcu dwa małe, nie powtarzające się litery lub 3 duże róźne litery. Oblicz liczbę kodów. Z góry dziękuję za pomoc
8 lis 18:15
Bleee: A) dwie małe na końcu Wybieramy więc te dwie małe litery na 5*4 sposobów. Pozostałe 8 liter jest 'dowolna' wiec wybieramy je na 11*10*9*8*7*6*5*4 B) wybieramy trzy duże na końcu na 8*7*6 sposobów, pozostałe 7 liter jest dowolnych, wybranych na 10*9*8*7*6*5*4 sposobow Dodajesz iloczyn z A i B do siebie i gotowe
8 lis 19:17
Bleee: Chwila.... tylko te małe na końcu maja się nie powtarzać? A wcześniej mogą występować? A te trzy duże mogą się już powtarzać? Jeżeli tak to powyższe rozwiązanie nie jest do tego zadania
8 lis 19:19
Rafal: Powiem ci, że nie wiem XD Mam taką treść zadania. Ale wydaję mi się, że powinniśmy wziąć wszystkie litery jak uzupełniamy resztę miejsc, czyli 13 liter. Tylko nie wiem czy te 3 różne duże litery muszą być na końcu czy może w całym kodzie Jak myślicie?
9 lis 09:37
Pytający: Decyduj sam, co autor treści miał na myśli. Zawsze możesz utworzyć kilka wątków − każdy z inną, precyzyjną treścią zadania. Bo przytoczona treść to jakaś zagadka.
9 lis 17:34