Trygonometria
Kornelia: Rozwiąż rownanie:
sin2(x)+cos(x)sin(x)=0
8 lis 17:26
Jerzy:
Wyłącz sinx przed nawias.
8 lis 17:27
ABC:
a następnie do wyrażenia sin x+cos x zastosuj jakieś przekształcenie
8 lis 17:32
Kornelia: Dzieki rozwiazane
8 lis 17:33
Jerzy:
sinx + cosx = √2sin(π/4 + x)
8 lis 17:36
Blee:
alternatywnie do propozycji ABC
| | √2 | | √2 | |
sinx + cosx = √2(sinx* |
| + |
| *cosx) |
| | 2 | | 2 | |
i korzystasz ze wzoru na sinusa sumy kątów (tylko w drugą stronę go stosujesz)
8 lis 17:37