zadanie ze sprawdzianu 1 kl liceum jak zacząć ?
Włodek: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y jest prawdziwa nierówność
x²+ 10y + 6xy – 4y +4 > 0
8 lis 15:58
ICSP: Dla x = 1 dostajemy po lewej stronie niestałą funkcję liniową.
Zbiorem wartości takiej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych, więc i w szczególności
znajdę y takiego, że L < 0.
Nierówność nie może być prawdziwa dla wszystkich rzeczywistych x , y
8 lis 16:07
Jerzy:
Dla x = 0 i dowolnego y < −2/3 nierówność nie jest prawdziwa.
8 lis 16:29
Bleee:
Bo źle napisał. Winno byc
x
2 +10y
2 + 6xy − 4y + 4 >0
A to można zapisać jako
(x+3y)
2 + (y−2)
2 >0
Ale to nadal nie jest spełnione dla DOWOLNYCH liczb x i y
Bo niech y=2 oraz x = − 6 i otrzymujemy 0>0 co nie jest prawda.
Autorze − przynajmniej zadanie przepisz DOKLADNIE
8 lis 16:32