rozwiazac nierownosci
Maciek: √x+3+√3x−2<7
√x−2+x>4
√x2−16<2
√x2−2x>−3
8 lis 15:43
dobra_energia: powiedz sobie, to moja praca domowa i ja potrafię ją rozwiązać sam
8 lis 15:49
dobra_energia: i próbuj
8 lis 15:49
ICSP: 1)
√x + 3 +
√3x − 2 < 7
2)
√x − 2 + x > 4
3)
√x2 − 16 < 2
4)
√x2 − 2x > −3
Dziedziny :
D
2) : x ∊ [2 ;
∞)
D
3) : |x| ≤ 4
D
4) : x ∊ (−
∞ ; 0] ∪ [2 ;
∞)
Rozwiązania :
1)
√x + 3 oraz
√3x − 2 są funkcjami rosnącymi. Suma funkcji rosnących jest funkcją
malejacą, więc może przeciąć funkcję stałą (y = 7) tylko w jednym miejscu.
Podstawiając kolejno za x liczby naturalne szybko natrafiamy na to, ze dla x = 6 mamy
√6 + 3 +
√18 − 2 = 3 + 4 = 7
zatem x < 6 i po uwzględnieniu z dziedziną dostajemy odpowiedź:
2)
√x − 2 oraz x są funkcjami rosnącymi, więc ich suma również jest funkcją rosnącą. Tak jak
wcześniej podstawiamy za x kolejne liczby naturalne i dla x = 3 dostajemy
√3 − 1 + 3 = 1 + 3 = 4
zatem x > 3. Przedział ten zawiera się w dziedzinie. Odpowiedź:
2) x ∊ (3 ;
∞)
3) Obie strony są dodatnie, wiec podnosimy nierówność stronami do kwadratu :
x
2 − 16 < 4
x
2 < 20
Pierwiastkując :
|x| < 2
√5
Uwzględniając dziedzinę dostajemy odpowiedź :
3) x ∊ (−2
√5 ; −4] ∪ [4 ; 2
√5)
4) Pierwiastek przyjmuje tylko wartości dodatnie, więc każda liczba należąca do dziedziny jest
rozwiązaniem. Odpowiedź:
Możesz przepisać. Zostawiłem jednak w rozwiązaniach świadomie trzy błędy (czy są jakieś
nieświadome to nie wiem).
Możesz albo przeanalizować i znaleźć albo przepisać z nimi.
8 lis 17:19
ABC:
ICSP przypominasz mi mnie samego z 2 klasy podstawówki , zobaczyłem że kolega z ławki spisuje
ode mnie , to najpierw pisałem z błędami, on spisywał, a ja zmieniałem na poprawne potem,
nie miałem nic przeciw odpisywaniu, chodziło o to że nie poprosił tylko na sępa
8 lis 17:27
ICSP:
8 lis 17:48
Mila:
Ja podałam koledze (IVkl.) ściągę na klasówce. Obniżyli mi ocenę ze sprawowania do czwórki
a to był wielki wstyd dla dziewczynki (prawie się nie zdarzało).
Koledze to nie zaszkodziło, bo na ogół miał zawsze obniżoną ocenę.
Mama to potraktowała ze śmiechem, a ja miałam wspaniałego kolegę do końca podstawówki.
8 lis 18:47
jc: Funkcja f(x)=√x+3+√3x−2 jest funkcją rosnącą.
f(6)=7, a więc x<6, ale pod pierwiastkami muszą stać liczby nieujemne, co daje nam ograniczenie
z dołu: x≥2/3.
8 lis 19:03
jc: Oj, wszystko zostało już wyżej napisane.
8 lis 19:08