ostrosłup prawidłowy trójkątny, tg wys i kraw bocznej
Matma: Oblicz pole i obj. ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest równa 32
√2 i
tworzy z krawędzią boczną kąt taki, że tg α =
14. Nie musi być całe rozwiązanie.
ale chociaż ile wyszła wysokość podstawy. Dzięki
8 lis 14:40
8 lis 14:50
Eta:
| | 2r | | 1 | | 2r | |
tgα= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 2r=8√2 |
| | H | | 4 | | H | |
a=8
√6
8 lis 14:51
piotr: nie źle napisałem
8 lis 14:51
piotr: liczyłem kąt ze ściANĄ BOCZNĄ
8 lis 14:53
Eta:
8 lis 14:53
Matma: Eta, dziękuję, źle alfe zaznaczałem jak widać
8 lis 15:06
Matma: Jakbyś jeszcze tu była przypadkiem, to skąd się wzięła zależność na "a" ?
8 lis 15:15
Matma: Okej, z Pitagorasa. Mam już. Pozdrawiam
8 lis 15:17
Eta:
8 lis 19:40