matematykaszkolna.pl
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji. Mateusz: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji:
 1 
a) y =

e3x2 
 2x 
b) f(x) = exp (

)
 x−4 
Do tej pory nauczyłem się wyznaczać prostsze asymptoty. Proszę o podpowiedź jak rozwiązać podane przykłady.
8 lis 12:42
8 lis 12:59
Mateusz: Twoja odpowiedź mi w niczym nie pomogła.
8 lis 14:00
Bleee: To jakiej konkretnie pomocy oczekujesz?
8 lis 14:03
Bleee: Z czym KONKRETNIE masz problem? I czy wskazana teoria jest Ci znana?
8 lis 14:07
Mateusz: Nie wiem czy poprawnie wyznaczam dziedzinę. a) e3x2 ≠ 0 (potrzebuję w tym przypadku znać regułę de l'Hospitala?) b) x−4 ≠ 0? (czy exp ma tutaj jakiekolwiek znaczenie?)
8 lis 14:11
Bleee: a) do wyznaczenia dziedziny nie potrzebujesz... Zauważ że ea > 0 dla dowolnego a b) do samej dziedziny nie ma żadnego znaczenia. Istotne jest 'czy ten zapis funkcji ma sens', a nie ma gdy oczywiście mianownik =0
8 lis 14:14
Mateusz: Dzięki za wskazówki, ale nie potrafiłbym nadal rozwiązać tych zadań. W szkole nie miałem omawianej reguły l'Hospitala, a oba przykłady są moją pracą domową. Jeśli chodzi o drugi przykład to nie wiedziałbym co zrobić z exp przy wyznaczaniu asymptot.
8 lis 14:29
ICSP: Wiesz w ogóle do czego służy reguła l'Hospitala?
8 lis 14:31
Bleee: Ani w jednym ani w drugim przypadku 'szpitala' nie potrzebujesz używać. W b będziesz musiał obliczyć granice jednostronne i jedyne co musisz znać to szkic wykresu funkcji f(x) = ex Co pomoże Ci w liczenia właśnie tychże granic jedbostronnych
8 lis 14:32
piotr: lim ef(x) = elim f(x)
8 lis 14:39
janek191: rysunek
 1 
a) y = f(x) =

e3 − x2 
D = ℛ lim f(x) = + x→+ lim f(x) = + x→ − Brak asymptot.
8 lis 17:48
V: pewnie coś żle przepisał emotka
8 lis 19:22