Wyznacz asymptoty wykresu funkcji.
Mateusz: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji:
Do tej pory nauczyłem się wyznaczać prostsze asymptoty. Proszę o podpowiedź jak rozwiązać
podane przykłady.
8 lis 12:42
8 lis 12:59
Mateusz: Twoja odpowiedź mi w niczym nie pomogła.
8 lis 14:00
Bleee:
To jakiej konkretnie pomocy oczekujesz?
8 lis 14:03
Bleee:
Z czym KONKRETNIE masz problem?
I czy wskazana teoria jest Ci znana?
8 lis 14:07
Mateusz: Nie wiem czy poprawnie wyznaczam dziedzinę.
a) e3−x2 ≠ 0 (potrzebuję w tym przypadku znać regułę de l'Hospitala?)
b) x−4 ≠ 0? (czy exp ma tutaj jakiekolwiek znaczenie?)
8 lis 14:11
Bleee:
a) do wyznaczenia dziedziny nie potrzebujesz... Zauważ że ea > 0 dla dowolnego a
b) do samej dziedziny nie ma żadnego znaczenia.
Istotne jest 'czy ten zapis funkcji ma sens', a nie ma gdy oczywiście mianownik =0
8 lis 14:14
Mateusz: Dzięki za wskazówki, ale nie potrafiłbym nadal rozwiązać tych zadań. W szkole nie miałem
omawianej reguły l'Hospitala, a oba przykłady są moją pracą domową. Jeśli chodzi o drugi
przykład to nie wiedziałbym co zrobić z exp przy wyznaczaniu asymptot.
8 lis 14:29
ICSP: Wiesz w ogóle do czego służy reguła l'Hospitala?
8 lis 14:31
Bleee:
Ani w jednym ani w drugim przypadku 'szpitala' nie potrzebujesz używać.
W b będziesz musiał obliczyć granice jednostronne i jedyne co musisz znać to szkic wykresu
funkcji f(x) = ex
Co pomoże Ci w liczenia właśnie tychże granic jedbostronnych
8 lis 14:32
piotr: lim ef(x) = elim f(x)
8 lis 14:39
janek191:
D = ℛ
lim f(x) = +
∞
x→+
∞
lim f(x) = +
∞
x→ −
∞
Brak asymptot.
8 lis 17:48
V: pewnie coś żle przepisał
8 lis 19:22