Wykres funkcji
6latek: Sporzadzic wykres funkcji
Pierwszy sposob to
| | π | |
y=−2cos( |
| −2x)= −2sin(2x) ze wzorow redukcyjnch |
| | 2 | |
mam jeszcze sposob drugi ktorego nie bardzo lapie
| | π | | π | |
y=−2cos( |
| −2x)= −2cos(2x− |
| ) (dlaczego sobie tak zmienili bez zmiany znaku?) |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 11:33
cosinus:
Dlatego,że cos(−α)=+cosα
8 lis 11:42
6latek: Dobrze
cosinusie
A jesli byloby tak
to wtedy jak zapisze
| | π | | π | |
y=−2 sin[(−(2x− |
| )= −2*(−sin)(2x− |
| )= 2sin2(x−U{π}[4}) |
| | 2 | | 2 | |
czy bedzie wtedy dobrze ?
8 lis 11:51
6latek:
8 lis 12:16
6latek: Co jest ku...a takiego trudnego w tym zeby odpisac czy to jest dobrze czy zle ?
jesli zle to jak powinno to wygladac ? Nie rozumiem tego .
8 lis 12:31
cosinus:
A co się tak irytujesz?
Nikt tu nie ma obowiązku odpowiadania Tobie ( na banalne zadania) !
Powtórz podstawy .. i dopiero bierz się za takie zadania !
Powodzenia ..........
8 lis 14:00
6latek: Dobrze cosinus
Tylko podejrzewam ze jesli bym napisal pod innym nickiem to pewnie migiem dostalbym odpowiedz
.
Widzisz teraz ABC dlaczego czasami zmieniam nick .
8 lis 14:04
cosinus:
Wniosek.............. widocznie znudziłeś się Wszystkim
8 lis 14:06
6latek: Az tak nie bylbym surowy w ocenie
Tylko dlaczego jesli zmienie nick jakis/as np CBA musi pokazac ze to ja ?
Dlaczego ?
8 lis 14:09
cosinus: Hehe ...
Choćbyś zmieniał nicki.......... jak "rękawicki", to i tak Cię rozpoznamy
8 lis 14:11
6latek: No ale co to da ? satysfakcje ? Watpliwa to satysfakcja
Oczywiscie domyslam sie kim jestes ale zostawie to dla siebie
Pomino tego zycze milego dnia
8 lis 14:16
6latek: A tak miedzy nami
Wlasnie ''banalne zadania '' maja tutaj najwiecej odpowiedzi .
8 lis 14:17
6latek: Tyle postow po proznicy , a zadnej pomocy
8 lis 14:25
ICSP: Oczywiście, że źle.
Po pierwsze sinus jest funkcją, wiec musi mieć argument.
Po drugie zapis
oznacza następujący iloczyn :
i nie jest on równy
Aczkolwiek sinus jest funkcją nieparzystą a cosinus funkcją parzystą co oznacza, że
pierwszy wypluwa minus a drugi go zjada:
cos(−x) = cos(x)
sin(−x) = −sin(x)
8 lis 14:31
6latek : To jak bedzie wygladal prawidlowy zapis ?
Bo ze y=−2cos(2x) to ze wzorow redukcyjnych wiem
Tym drugim sposobem.dzieki
8 lis 14:34
ICSP: Której funkcji bo podałeś kilka.
Jeżeli tej z 11:51 to tak jak z mojego posta pod słowami "nie jest on równy"
8 lis 14:36
6latek : Tak chodzi o post 11: 51
to co probowalem rozpisac .Chodzi o dokladne rozpisanie
8 lis 14:39
ICSP: Jeżeli chodzi o ciąg przekształceń to jest dobrze
Tylko nawiasy źle stawiasz.
8 lis 14:41
6latek : Mozesz napisac jak to dokladnie ma byc rozpisane bo nie wiem gdzie robie blad
8 lis 14:42
ICSP: | | π | | π | | π | |
y = −2 sin( |
| − 2x) = 2 sin(2x − |
| ) = 2sin(2[x − |
| ]) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
8 lis 14:45
6latek : I o to chodzilo
dziekuje bardzo
8 lis 14:48