matematykaszkolna.pl
Wykres funkcji 6latek: Sporzadzic wykres funkcji
 π 
y=−2cos(

−2x)
 2 
Pierwszy sposob to
 π 
y=−2cos(

−2x)= −2sin(2x) ze wzorow redukcyjnch
 2 
mam jeszcze sposob drugi ktorego nie bardzo lapie
 π π 
y=−2cos(

−2x)= −2cos(2x−

) (dlaczego sobie tak zmienili bez zmiany znaku?)
 2 2 
 π 
=−2 cos2 (x−

)
 4 
8 lis 11:33
cosinus: Dlatego,że cos(−α)=+cosα
8 lis 11:42
6latek: Dobrze cosinusie A jesli byloby tak
 π 
y=−2 sin(

−2x)
 2 
to wtedy jak zapisze
 π π 
y=−2 sin[(−(2x−

)= −2*(−sin)(2x−

)= 2sin2(x−U{π}[4})
 2 2 
czy bedzie wtedy dobrze ?
8 lis 11:51
6latek:
8 lis 12:16
6latek: Co jest ku...a takiego trudnego w tym zeby odpisac czy to jest dobrze czy zle ? jesli zle to jak powinno to wygladac ? Nie rozumiem tego .
8 lis 12:31
cosinus: A co się tak irytujesz? Nikt tu nie ma obowiązku odpowiadania Tobie ( na banalne zadania) ! Powtórz podstawy .. i dopiero bierz się za takie zadania ! Powodzenia ..........
8 lis 14:00
6latek: Dobrze cosinus Tylko podejrzewam ze jesli bym napisal pod innym nickiem to pewnie migiem dostalbym odpowiedz . Widzisz teraz ABC dlaczego czasami zmieniam nick .
8 lis 14:04
cosinus: Wniosek.............. widocznie znudziłeś się Wszystkim
8 lis 14:06
6latek: Az tak nie bylbym surowy w ocenie Tylko dlaczego jesli zmienie nick jakis/as np CBA musi pokazac ze to ja ? Dlaczego ?
8 lis 14:09
cosinus: Hehe ... Choćbyś zmieniał nicki.......... jak "rękawicki", to i tak Cię rozpoznamy emotka
8 lis 14:11
6latek: No ale co to da ? satysfakcje ? Watpliwa to satysfakcja Oczywiscie domyslam sie kim jestes ale zostawie to dla siebie Pomino tego zycze milego dnia emotka
8 lis 14:16
6latek: A tak miedzy nami Wlasnie ''banalne zadania '' maja tutaj najwiecej odpowiedzi .
8 lis 14:17
6latek: Tyle postow po proznicy , a zadnej pomocy emotka
8 lis 14:25
ICSP: Oczywiście, że źle. Po pierwsze sinus jest funkcją, wiec musi mieć argument. Po drugie zapis
 π 
sin2(x −

)
 4 
oznacza następujący iloczyn :
 π 
sin(2) * (x −

)
 4 
i nie jest on równy
 π 
sin(2[x −

])
 4 
Aczkolwiek sinus jest funkcją nieparzystą a cosinus funkcją parzystą co oznacza, że pierwszy wypluwa minus a drugi go zjada: cos(−x) = cos(x) sin(−x) = −sin(x)
8 lis 14:31
6latek : To jak bedzie wygladal prawidlowy zapis ? Bo ze y=−2cos(2x) to ze wzorow redukcyjnych wiem Tym drugim sposobem.dzieki
8 lis 14:34
ICSP: Której funkcji bo podałeś kilka. Jeżeli tej z 11:51 to tak jak z mojego posta pod słowami "nie jest on równy"
8 lis 14:36
6latek : Tak chodzi o post 11: 51 to co probowalem rozpisac .Chodzi o dokladne rozpisanie
8 lis 14:39
ICSP: Jeżeli chodzi o ciąg przekształceń to jest dobrze Tylko nawiasy źle stawiasz.
8 lis 14:41
6latek : Mozesz napisac jak to dokladnie ma byc rozpisane bo nie wiem gdzie robie blad
8 lis 14:42
ICSP:
 π π π 
y = −2 sin(

− 2x) = 2 sin(2x −

) = 2sin(2[x −

])
 2 2 4 
8 lis 14:45
6latek : I o to chodzilo dziekuje bardzo emotka
8 lis 14:48