Kresy zbioru
Czytodobrze: Znajdź kres zbioru: Czy poprawnie rozwiązuję? Mam problem z infimum
A = { 1k+1n−1kn } k,n ∊N
supA = 1
k+n−1kn≤1
k+n−1kn≥1−ε ε>0
k+n−1≥(1−ε)kn
Dla ustalonego n=1
k≥(1−ε)k
0≥k−εk−k
0≥−εk Prawdziwe
infA = 0
k+n−1kn≥0
k+n−1kn≤ε
k+n−1≤εkn
Dla ustalonego n = 1
k≤εk
k(1−ε)≤0
k∊N, dlatego sprzeczność. Gdzie popełniam błąd?
8 lis 06:18
Adamm:
a+b−ab = −(1−a)(1−b)+1
a = 1/n, b = 1/k
skąd a+b−ab ≤ 1
weź n = k = 1, to a+b−ab = 1
więc sup(A) = max(A) = 1
8 lis 09:51
Adamm:
1≥a, b>0 więc
1> 1−a, 1−b ≥0
1>(1−a)(1−b)≥0
skąd 0<a+b−ab ≤ 1
jeśli n, k→∞ to a+b−ab→0, więc inf(A) = 0
8 lis 09:56