Jak wyznaczyć pierwiastki zespolone wielomianu?
mkmn: Jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu, kiedy nie ma on pierwiastków całkowitych, ani wymiernych?
W(x)= 2x3−2x2+12x−3
7 lis 23:37
Blee:
a na jakim 'poziomie nauczania' ma być ta metoda ?
8 lis 00:18
mkmn: Na poziomie studiów.
Dotychczas mogłem policzyć wyznacznik wielomianu i jakoś to szło, a teraz mnie mogę tego
rozłożyć.
8 lis 00:37
Mariusz:
Przecież napisał że chce pierwiastki zespolone
2 −2 12 −3
1/3 2 −4/3 104/9 23/27
1/3 2 −2/3 34/3
1/3 2 0
1/3 2
| | 1 | | 34 | | 1 | |
2(x− |
| )3+ |
| (x− |
| )+23/27=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 17 | | 1 | |
(x− |
| )3+ |
| (x− |
| )+23/54=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Zakładasz że pierwiastek jest sumą dwóch składników
y = u+v
y
3 = u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
y
3=3uv(u+v)+u
3+v
3
y
3−3uvy−(u
3+v
3)=0
| | 23 | | 529 | | 4913*16 | |
(t+ |
| )2− |
| − |
| =0 |
| | 108 | | 11664 | | 729*16 | |
| | 23 | | 79137 | |
(t+ |
| )2− |
| =0 |
| | 108 | | 11664 | |
| | 23−9√977 | | 23+9√977 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 108 | | 108 | |
| | −46+18√977 | | −46−18√977 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√−46+18√977+3√−46−18√977) |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
x− |
| = |
| (3√−46+18√977+3√−46−18√977) |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
x1= |
| (2+3√−46+18√977+3√−46−18√977) |
| | 6 | |
Jeśli chodzi o pozostałe pierwiastki to albo dzielisz wielomian
2x
3 − 2x
2 + 12x − 3
przez dwumian
x− x
1
albo korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki e
2kπi gdzie k ∊ ℤ
3
| | 1 | | 1 | |
oraz znalezionych u1= |
| 3√−46+18√977 , v1= |
| 3√−46−18√977 |
| | 6 | | 6 | |
szukasz pozostałych par (u,v) spełniających następujący układ równań
8 lis 01:17
6latek: W literaturze jest duzo na ten temat .
8 lis 11:01
V: kryminalnej
8 lis 11:11