Rozwiązać równanie - liczby zespolone
Dominis: Korzystając z postaci wykładniczej lub trygonometrycznej rozwiązać równanie:
(z+2)2=(z*+2)2
Wybrałem postać wykładniczą i doszedłem do:
r2e2iα+4reiα=r2e−2iα+4re−iα
* oznacza sprzężenie
Proszę o pomoc
7 lis 22:41
jc: z+2=z*+2 lub z+2=−z*−2
czyli z=z* lub z+z*=−4
z=t lub z=−2+ti, t∊R
7 lis 22:51
Dominis: A dlaczego z=−2+ti?
7 lis 23:01
Dominis: Widzę, że zostaną tam dwie części rzeczywiste = −4 czyli Re=−2 ale tu już wkracza postać
algebraiczna.
7 lis 23:07
jc: Część urojona dowolna, bo się redukuje. Część rzeczywista = −2.
7 lis 23:20
mkmn: Hmm całym problemem dla mnie jest zastosowanie tu postaci trygonometrycznej lub wykładniczej.
7 lis 23:40