Pierwiastek z zespolone
Zadanka: Obliczyć pierwiastek kwadratowy z= −16 −30i
√−16−30i=x+yi
−16+30i=x2+2xyi+y2
I z tego dalej mi wychodzi,że rownanie nie ma rozwiązania , dobrze ?
7 lis 22:19
Adamm:
No, to pokazałeś że Podstawowe Twierdzenie Algebry jest fałszywe.
Tacy jak Gauss czy inni to widocznie się mylili.
7 lis 22:22
Adamm:
−16+30i = x2−y2+2xyi
7 lis 22:23
Mila:
√−16−30i=x+iy, gdzie x,y∊R
(x+iy)
2=−16−30 i
x
2+2xyi+y
2i
2=−16−30 i
x
2−y
2+2xyi=−16−30 i
x
2−y
2=−16
2xy=−30
xy=−15
x
4+16x
2−225=0
Δ=256+4*225=1156
| | −16−34 | | −16+34 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| =9 |
| | 2 | | 2 | |
x=3 lub x=−3
dokończ i sprawdź
7 lis 22:27
PW: Można po prostu zgadnąć, że
− 16 − 30 i = (3 − 5i)2
(wzór skróconego mnożenia), a więc pierwiastek liczby (− 16 − 30 i) tworzą liczby u, dla
których
u2 = (3 − 5 i)2,
to znaczy
u1 = 3 − 5 i oraz u2 = − 3 + 5 i.
8 lis 12:27
Mila:
Można było

Wybrałam celowo kontynuację rozwiązania, wiesz dlaczego
8 lis 15:48
Mila:
To i tak nie ma znaczenia, bo autor nie zjawił się, aby odkryć błąd.
8 lis 15:52