Funkcja ctgx
FML: Cześć, muszę wyrazić ctg4x przez ctgx, jedyny pomysł jaki mam na to zadanie to najpierw
obliczyć cos4x i sin4x a potem je podzielić, czy ten pomysł jest dobry? Bo próbowałam robić
tym sposobem, nie wyszło mi i nie wiem, czy problem leżał w obliczeniach czy błędnym
rozumowaniu.
7 lis 21:59
Adamm: pomysł jest dobry
7 lis 22:00
ctg:
| | ctg2(2x)−1 | |
ctg(4x)= |
| = .... dokończ |
| | 2ctg(2x) | |
otrzymasz
| | ctg4x−6ctg2x+1 | |
ctg(4x)= |
| |
| | 4ctg(ctg2x−1) | |
7 lis 22:14
FML: Oo, tak jest dużo łatwiej, dzięki wielkie za pomoc.
7 lis 22:18