Funkcje
Ania: Pierwsze zarobione 2000 złoty mam bez podatku, pozostały dochodów jest opodatkowany na 25%.
Jeśli x to moje całe zarobki a y to zarobki, które są opodatkowane napisz funkcję y=f(x).
7 lis 20:14
Blee:
y = x − 2'000 (czyli całkowita pensja odjąć pensja wolna od podatku)
7 lis 21:26
Ania: A co, gdybym chciała obliczyć ile wynosi opodatkowany zarobek, np gdy zarobię 2500, wtedy 500
złoty jest opodatkowane na 25%, nie powinno to jakoś być we wzorze? Bo też myślałam, o tym
równaniu, ale nie jestem pewna
7 lis 21:29
ite: Chcesz obliczyć podatek, mając podany zarobek, czy poznać zarobki, znając odprowadzony podatek?
7 lis 22:38
Blee:
"Jeśli x to moje
całe zarobki a y to
zarobki, które są opodatkowane napisz funkcję
y=f(x)."
x −−− całe zarobki
y −−− zarobki podlegające opodatkowaniu
w zadaniu NIE MA pytania o wyznaczanie podatku

Zapewne te 25% podatku będzie wykorzystane w dalszych podpunktach zadania
8 lis 00:20
ite: To 25% podatku będzie wykorzystane na:
− budowę wygodnych i szybkich dróg, które sprawnie połączą wszystkie części kraju,
− szkół, które będą pozwolą każdemu dziecku polubić naukę i maksymalnie rozwinąć zdolności,
− uczelni, które pokierują rozwojem studentów a jednocześnie dobrze przygotują do pracy w
atrakcyjnych zawodach,
− starania służby zdrowia, żebyśmy szybko pokonywali choroby,
− muzea, teatry, biblioteki do których będziemy chcieli wracać jak najczęściej
i wiele innych ważnych dla nas wszystkich celów!
8 lis 09:53
6latek: Tak to prawda ,jak to ze miedz wydobywamy dla bogacenia sie Polakow a nie bogacenia sie
korporacji i zeby osoby partyjne (partyjniaki) mialy wyzsze pensje
8 lis 10:50