Oblivz granice liczbowa
Ankisiak19: Cześć, proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązała to zadanie
Lim przy n→∞√n+5+√n2+2n= lim przy n−>∞ n+5−n2−2n / √n+5−√n2+2n= −∞/−∞=1
7 lis 20:11
Mila:
Źle.
lim n→∞(√n+5+√n2+2n)=
=lim n→∞n*(√(1/n)+(5/n2)+√1+(2/n) )=∞
7 lis 20:24
Ankisiak19: Hej. Myślałam że najlepiejbskorzystac tutaj że wzoru skróconego mnożenia. Jak musiałby wyglądać
ten przykład żeby z tego wzoru skorzystać?
7 lis 21:57
6latek: √n−√n1
√n−n1}
n−√n−1
taka postac
7 lis 22:03
6latek: | | −∞ | | ∞ | |
Nikt nie powiedzial ze |
| =1 czy |
| =1 |
| | −∞ | | ∞ | |
Bo co to jest
∞? Przeciez to nie jest jaks konkretna liczba
W tym Twoim przykladzie to na logike
Skoro n→
∞ to
1 pierwiastek dazy do
∞ drugi do
∞ i
∞+
∞ to =
∞ bo to nie jest symbol nieoznaczony
7 lis 22:17
Mila:
√n2+5−√n2+2n masz symbol nieoznaczony (∞−∞)
teraz licz granicę
7 lis 22:33