Szkicowanie wykresu wartości bezwglęgnej
Patryk: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak naszkicować wykres funkcji |x
2−4| + 3x ?
Doszedłem do tego, że:
Przypadek 1: x
2 + 3x − 4
Dla x ≥ 2 ⋁ x ≥ −2 → x ≥ −2 funkcja ma:
x1 = −4
x2 = 1
p = −1.5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Przypadek 2: −x
2 + 3x + 4
Dla x < 2 ⋁ x < −2 → x < 2
x1 = 4
x2 = −1
p = 1.5
7 lis 19:57
Blee:
yyy
nie
przypadek pierwszy jest dla x∊(−∞, −2) u (2, +∞)
a drugi dla x∊(−2,2)
7 lis 20:03
Patryk: Zapomniałem, że przy nierównościach są brane inne części przedziału. Spróbuję od nowa sam
zrobić i dam znać
7 lis 20:07
Patryk: Prawie narysowałem dobrze, tylko niedokładnie mi wyszedł bo powinienem wyznaczyc sobie jeszcze
punkty przecięcięć na granicach zakresy czyli dla x=2 i x=−2, żeby wiedzieć na jakiej
wysokości ramiona się kończą dla danego zakresu, ale ogólnie wiem już jak to zrobić. Dzięki za
poprawkę
7 lis 20:46