7 lis 12:38
Adamm:
Hm. A jak ten ciąg wygląda?
7 lis 12:40
Bleee:
k to stała?
7 lis 12:52
Registerr: Przepraszam, zapomniałam dopisać, k jest liczbą naturalną
7 lis 12:54
Bleee:
c
n = n( (1 + 1/n)
1/k − 1)
| | | |
Korzystamy z ogólnego wzoru na (x+y)r = ∑k | xkyr−k |
| | |
Podstawiamy:
Zauwaz ze ta suma będzie miała wyrazy:
Wiec wszystko począwszy od i=2 nawet po przenoszeniu przez n będzie zbiegac do zera
Wiec wynikiem będzie lim c
n = 1/k
Przy okazji zapoznaj się z rozpisywaniemvdwumianu Newtona dla ulamkow.
7 lis 13:10
jc: A może bardziej klasycznie?
p=(1+1/n)
1/k →1 przy n→
∞
| | pk−1 | |
p−1= |
| |
| | pk−1+pk−2+...+p+1 | |
| | 1 | | 1 | |
cn = |
| → |
| przy n→∞ |
| | pk−1+pk−2+...+p+1 | | k | |
7 lis 13:24
jc: Bleee, to po prostu f'(0) dla f(x)=(1+x)1/k,
jeśli już używamy poważniejszej analizy.
7 lis 13:26
7 lis 14:10
jc: Do jakiej postaci? Na cytowanej stronie nic nie znalazłem.
7 lis 14:11
7 lis 14:14
Adamm:
Nigdy nie przechodzimy z granicą w granicy − to niedozwolone!
Uważaj, bo cię złapie straż graniczna!
7 lis 15:01