parzystość i nieparzystość
wlop: Sprawdzić czy podana funkcja jest nieparzysta czy parzysta:
f(x)=x* 2x−12x+1
7 lis 12:02
ICSP: | | 2−x − 1 | | 1 − 2x | | 2x − 1 | |
f(−x) = −x |
| = −x |
| = x |
| = f(x) |
| | 2−x + 1 | | 1 + 2x | | 2x + 1 | |
Funkcja jest parzysta
7 lis 12:20
Blee:
Tylko jedna uwaga do autora (dla pewności):
to nie jest tak że funkcja jest ALBO parzysta ALBO nieparzysta (że tylko te dwie opcje są
możliwe − a to sugeruje treść zadania) −−− jeszcze funkcja może nie być ani parzysta ani
nieparzysta
7 lis 12:32