Pokaż że ten ciąg jest zbieżny
Kamila: Pokaż że ten ciąg jest zbieżny (ograniczony i rosnący)
2n−1≤ n!
7 lis 09:44
jc: Jaki ciąg?
(2n−1≤n!) = prawda →prawda
7 lis 09:51
Kamila: No a jak to wykazać >.< początku tylko zapisać nie umiem (rozpisać)
7 lis 09:53
ICSP: To jest ciąg :
an = 2n
To jest nierówność :
2n − 1 ≤ n!
Miesza Ci się pojęcie nierówności z pojęciem ciągu (i to tak dosyć mocno)
Stąd zresztą pytanie jc z 9:51.
7 lis 10:16
Bleee:
n! = 1*2*3*...*n ≥ = 1*2*2*...*2 (tych dwojek jest dokładnie n−1) = 2n−1
Koniec dowodu
7 lis 10:22