czy można wyciągnąć sigmę bezpośrednio z tablic dla rozkładu N(0,1)
Matematyczna _panika: zadanko z Erasmusa
The temperature of a certain place in Fahrenheit degrees follows a normal dis−tribution
with mean 72.4. Knowing that the probability that the temperatureis greater than 89.2◦F is
0.2005
find the standard deviation of the distribution.
6 lis 23:51
Blee:
1) Przypominamy sobie, że:
2) Ty masz podane, że P(X
> 89.2) = 0.2005
Więc obliczamy:
P(X
≤ 89.2) = 1 − P(X
> 89.2) = 1 − 0.2005 = 0.7995
3) odnajdujemy w tablicach tą wartość
nie ma DOKŁADNIE tej wartości −−− bierzemy dwie najbliższe i będziemy robić z nich proprocję
4) zauważmy, że:
Φ(0.52) = 0.6985
Φ(0.53) = 0.7019
Φ(u) = 0.7005 <−−−− u = 0.525
5) w takim razie mamy:
podstawiamy:
| 89.2 − 72.4 | |
| = 0.525 i wyznaczamy σ |
| σ | |
7 lis 09:01
Blee:
Gdzie siedzisz na Erasmusie?
7 lis 09:01
Matematyczna _panika: Walencja
10 lis 19:31