Elementarna nierówność
Rothko: Pokazać, że dla dodatnich liczb rzeczywistych a,b,c zachodzi nierówność:
2b+c + 2a+c + 2a+b ≥ 9a+b+c
Doszedłem do tego, że 1a + 1b + 1c ≥ 2b+c + 2a+c + 2a+b
Ponadto 1a + 1b + 1c ≥ 9a+b+c korzystając z nierówności między
średnią arytmetyczną i harmoniczną no ale wiele to nie wnosi xD
6 lis 22:40
jc: (x+y+z)(1/x+1/y+1/z) ≥ 9
Podstaw: x=b+c, y=c+a, z=a+b.
6 lis 23:06
xyz:
Przeksztalcajac nierownosc rownowaznie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
2( |
| + |
| + |
| ) ≥ |
| /*(a+b+c) |
| | b+c | | a+c | | a+b | | a+b+c | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2(a+b+c) ( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | b+c | | a+c | | a+b | |
Wymnazam wszystko...:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a+b + a+c + b+c) ( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | b+c | | a+c | | a+b | |
hmm
6 lis 23:23
Rothko: dzięki dzięki, trochę mi wstyd
6 lis 23:49