granica ciągu - duża potęga
tyler durden: Jak zabrać się za liczenie takiej granicy?
lim a
n
| | n2019 | |
n dąży do nieskończoności, a an = |
| |
| | 4n | |
6 lis 22:05
Adamm:
n√an→1/4, więc z tw. Cauchy'ego an→0
6 lis 22:07
Saizou :
albo z tw. d'Almebrta
| (n+1)2019 | | 4n | |
| * |
| = |
| 4*4n | | n2019 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *(1+ |
| )2019→ |
| gdy n→∞ |
| 4 | | n | | 4 | |
6 lis 22:16
Adamm:
Albo tak.
Mamy z tw. Stolza
| | n2019 | | 2019n2018+o(n2018) | |
lim |
| = lim |
| = ... |
| | 4n | | 3*4n | |
| | 2019!+o(1) | |
= lim |
| = 0 |
| | 32019*4n | |
6 lis 22:21
xyz: jakkolwiek duza potega przy n by nie byla (njakas duza potega)
to wielomian rosnie znacznie wolniej niz funkcja wykladnicza postaci an (dla a>1 w naszym
wypadku)
takze dla odpowiednio duzych n to wartosc funkcji wykladniczej bedzie zawsze wieksza
a u nas n−>∞ wiec wynik to bedzie 0
6 lis 22:25